Angio CT arterelor cerebrale

5 500 leiCT27

Angiografia prin metoda CT arterelor cerebrale este un test de imagistică care investighează arterele sau venele îngustate, blocate, mărite sau care prezintă malformații. Această metodă de examinare se folosește în evaluarea structurilor vasculare, afecțiunilor neurovasculare, pentru caracterizarea anevrismelor, stenozelor și anomaliilor vasculare; analiza vasculaturii capului și gâtului.

Angio-CT arterelor cerebrale se indică:

 1. Pentru determinarea etiologiei (cauzei) accidentului vascular cerebral;
 2. Pentru evaluarea circulației cerebrale și a stării parenchimului cerebral;
 3. Pentru determinarea extensiei trombului;
 4. Pentru a exclude disecția arterială cranio-cervicală;
 5. Pentru a evidenția și a evalua stenozele vasculare;
 6. Pentru a face diferența dintre un tromb ocluziv total, subocluziv sau stenoză aterosclerotică – patologie trombo-stenotică.

Avantajele angio-CT arterelor cerebrale:

 1. Grație performanței echipamentului CT Revolution Evo (GE Healthcare) și imaginii tridimensionale (3D) e posibilă determinarea localizării, întinderii și gradului de afectare a vaselor.
 2. Producătorul s-a concentrat asupra minimizării dozei de radiație asupra organismului uman fără a pierde din calitatea imaginii. Procedura presupune o doză de iradiere redusă, comparativ cu angiografia clasică.
 3. Este o metodă de examinare neinvazivă.
 4. Rezultatul se eliberează în aceeași zi.
 5. Durata diagnosticului angio- CT arterelor cerebrale – până la 30 de minute.

Când este contraindicată examinarea angio-CT arterelor cerebrale?

 • În perioada sarcinii.
 • În perioada de alăptare.
 • Copiilor până la 5 ani.
 • Boala Parkinson sau alte maladii care provoacă mișcări involuntare ale corpului.

IMPORTANT!
Înainte de examinarea angio-CT este necesar să prezentați rezultatul testului de laborator la uree și creatinină. În cazul în care nu aveți testele făcute, vă rugăm să vă prezentați la clinică cu 30 de minute înainte de examinarea CT pentru efectuarea analizei de laborator.

Citește mai mult
Pregatirea

Pregătirea

 • Specialiștii Invitro Diagnostics recomandă înainte de examinare să îndepărtați toate elementele din metal și a dispozitivelor electronice, pentru ca rezultatul să nu fie distorsionat. Dacă purtați brackeți, anunțați medicul.
 • NU mâncați cu 4 ore înainte de examinare. Angio-CT arterelor cerebrale prevede introducerea substanței de contrast. Dacă suferiți de alergii (în special la iod), astm bronșic, insuficiență renală severă sau boli ale glandei tiroide, anunțați medicul imagist.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.