Angio CT arterelor carotide

5 000 leiCT28

În comparație cu alte metode de examinare, angio-CT arterelor carotide permite vizualizarea detaliată nu doar ale arterelor mari, dar și ale vaselor sangvine mai mici. Arterele carotide și cerebrale, cel mai des, sunt afectate de una și aceeași patologie și, din acest motiv, specialiștii Invitro Diagnostics recomandă examinarea angio-CT arterelor carotide împreună cu angio-CT arterelor cerebrale.

Angio-CT arterelor carotide se indică:

 1. În cazul traumelor vertebrelor din regiunea cervicală (gâtului) cu implicarea vaselor sangvine;
 2. Pentru determinarea cauzei cefaleei (durerilor de cap) frecvente;
 3. În cazul rezultatelor neclare ale altor examinări;
 4. Dacă sunt prezente semne de insuficiență circulatorie cerebrală din motive necunoscute;
 5. Dacă pacientul este suspectat cu accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii;
 6. În cazul în care pacientul este suspectat cu disecția arterelor;
 7. Dacă în anamneza pacientului este prezentă ateroscleroza sistemica.

Avantajele angio-CT arterelor carotide:

 1. Grație performanței echipamentului CT Revolution Evo (GE Healthcare) și imaginii tridimensionale (3D), este posibilă determinarea localizării, întinderii și gradului de afectare a vaselor.
 2. Producătorul s-a concentrat asupra minimizării dozei de radiație asupra organismului uman fără a pierde din calitatea imaginii. Procedura presupune o doză de iradiere redusă, comparativ cu angiografia clasică.
 3. Este o metodă de examinare neinvazivă.
 4. Rezultatul se eliberează în aceeași zi.
 5. Durata diagnosticului angio- CT arterelor cerebrale – până la 30 de minute.

Când este contraindicată examinarea angio-CT arterelor carotide?

 • În perioada sarcinii.
 • În perioada de alăptare.
 • Copiilor până la 5 ani.
 • Boala Parkinson sau alte maladii care provoacă mișcări involuntare ale corpului.

IMPORTANT!
Înainte de examinarea angio-CT este necesar să prezentați rezultatul testului de laborator la uree și creatinină. În cazul în care nu aveți testele făcute, vă rugăm să vă prezentați la clinică cu 30 de minute înainte de examinarea CT pentru efectuarea analizei de laborator.

Citește mai mult
Pregatirea

Pregătirea

 • Specialiștii Invitro Diagnostics recomandă înainte de examinare să îndepărtați toate elementele din metal și a dispozitivelor electronice, pentru ca rezultatul să nu fie distorsionat. Dacă purtați brackeți, anunțați medicul.
 • NU mâncați cu 4 ore înainte de examinare. Angio-CT arterelor carotide prevede introducerea substanței de contrast. Dacă suferiți de alergii (în special la iod), astm bronșic, insuficiență renală severă sau boli ale glandei tiroide, anunțați medicul imagist.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.