Angio CT aortei şi arterelor abdomenului

5 500 leiCT29

Angio-CT aortei și arterelor abdomenului – cea mai informativă metodă de examinare ale aortei abdominale și ramurile ei care alimentează organele vitale din cavitatea abdominală. În imaginile tomografice se vizualizează clar aorta și arterele care asigură alimentarea normală a ficatului, rinichilor, intestinului și altor organe. Cu ajutorul angio-CT medicul poate diagnostica modificarea patologică a arterelor, anevrismului, tromburilor și alte afecțiuni legate de sistemul circulator.

Angio-CT aortei și arterelor abdomenului se indică:

 1. Pentru diagnosticarea vasculitei (leziunilor vasculare inflamatorii);
 2. Dacă pacientul este suspectat cu anevrism (dilatarea patologică a pereților unui vas sangvin);
 3. În cazul când pacientul este suspectat cu sindromul arterei mezenterice superioare;
 4. Pentru diagnosticul aterosclerozei;
 5. Cu scopul de a determina sindromul de compresie a arterei celiace;
 6. Dacă pacientul este suspectat cu anomalii în dezvoltarea vaselor sangvine;
 7. Pentru diagnosticul trmbozei;
 8. Pentru identificarea cauzei necrozei intestinale;
 9. În cazul disecției peretelui aortei abdominale;
 10. În cazul tulburărilor ale sistemului circulator;
 11. Înainte de intervenție chirurgicală.

Avantajele angio-CT aortei și arterelor abdomenului:

 1. Grație performanței echipamentului CT Revolution Evo (GE Healthcare) și imaginii tridimensionale (3D), este posibilă determinarea localizării, întinderii și gradului de afectare a vaselor.
 2. Producătorul s-a concentrat asupra minimizării dozei de radiație asupra organismului uman fără a pierde din calitatea imaginii. Procedura presupune o doză de iradiere redusă, comparativ cu angiografia clasică.
 3. Este o metodă de examinare neinvazivă.
 4. Rezultatul se eliberează în aceeași zi.
 5. Durata diagnosticului angio- CT arterelor cerebrale – până la 30 de minute.

Când este contraindicată examinarea angio-CT aortei și arterelor abdomenului?

 • În perioada sarcinii.
 • În perioada de alăptare.
 • Copiilor până la 5 ani.
 • Boala Parkinson sau alte maladii care provoacă mișcări involuntare ale corpului.

IMPORTANT!
Înainte de examinarea angio-CT este necesar să prezentați rezultatul testului de laborator la uree și creatinină. În cazul în care nu aveți testele făcute, vă rugăm să vă prezentați la clinică cu 30 de minute înainte de examinarea CT pentru efectuarea analizei de laborator.

Citește mai mult
Pregatirea

Pregătirea

 • Specialiștii Invitro Diagnostics recomandă înainte de examinare să îndepărtați toate elementele din metal și a dispozitivelor electronice, pentru ca rezultatul să nu fie distorsionat. Dacă purtați brackeți, anunțați medicul.
 • NU mâncați cu 4 ore înainte de examinare. Angio-CT aortei și arterelor abdomenului pprevede introducerea substanței de contrast. Dacă suferiți de alergii (în special la iod), astm bronșic, insuficiență renală severă sau boli ale glandei tiroide, anunțați medicul imagist.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.