Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

Borrelia burgdorferi (ADN, test calitativ, sânge)

450 MDL

Identificarea agentului cauzal al boreliozei transmise de căpușe (Borrelia burgdorferi), timp în care, folosind reacția în lanț a polimerazei în timp real (RT-PCR), se determină materialul genetic (ADN) al bacteriei prezente în sânge și lichidul cefalorahidian.
Borrelia burgdorferi este un grup de bacterii format din 10 genospecii, dintre care cel puțin trei - Borrelia burgdorferi, Borrelia garini și Borrelia afzelii - provoacă boala Lyme (borelioza transmisă de căpușe). Bacteriile Borrelia au o formă de spirală și extrem de mobile.
Boala Lyme este o boală care se transmite omului prin mușcătura unei căpușe ixodide infectate și se caracterizează prin afectarea pielii, a sistemului musculo-scheletic, a sistemului nervos și cardiovascular și are o tendință să devină cronică. Și-a primit numele de la orașul Lyme, unde a fost înregistrat un focar de artrită de etiologie infecțioasă la copii. 
Boala este frecventă în Rusia, America, Europa, Asia. „Rezervorul” natural al boreliilor sunt animalele (mamifere și păsări), de regulă, cele sălbatice. 
Prin sângele infectat al unui animal, Borrelia intră în corpul unei căpușe, care este purtătoarea bolii. Boala nu se transmite de la persoană sau animal la persoană. Riscul de infectare este afectat de numărul de căpușe infectate - în zonele endemice poate ajunge la 40%. Perioada de incubație este de 3-32 de zile. La locul mușcăturii de căpușă, după câteva zile se formează un eritem inelar migrator - înroșirea pielii, care crește în dimensiune, cu un centru treptat de strălucire, în timp ce se simte mâncărime sau arsură. Eritemul inelar este un simptom specific al bolii Lyme care facilitează diagnosticul, dar la 20-30% dintre pacienți, debutul bolii nu este însoțit de manifestări cutanate. Se notează, de asemenea, slăbiciune, febră, cefalee, ganglioni limfatici umflați.

Următoarea fază a bolii este diseminată. De la locul infecției primare, Borrelia se răspândește în tot corpul, afectând diverse organe. Forma diseminată durează câteva luni și, fără tratament, devine persistentă, ceea ce poate dura ani de zile.
Cu borelioza transmisă de căpușe, sistemul musculo-scheletic, nervos, cardiovascular, ochii, ficatul, rinichii sunt mai des afectați, în timp ce se dezvoltă un tablou clinic de nevrite, radiculită, encefalită, artrită, conjunctivită, miocardită, apare o erupție cutanată în afara mușcăturii de căpușă.
În timpul sarcinii, pot apărea infecția placentei și avortul spontan.
Tratamentul include terapie cu antibiotice, detoxifiere, prescrierea de medicamente antiinflamatoare. Nu există vaccinare împotriva bolii Lyme.
Diagnosticul boreliozei transmise de căpușe, în special al formelor diseminate și persistente, prezintă unele dificultăți datorită unei varietăți de manifestări clinice.
Purtătorii bacteriei Borrelia sunt forme larvare de căpușe, de dimensiuni inferioare adulților, mușcătura în sine este nedureroasă și, în cele din urmă, căpușa poate mușca într-un loc greu de văzut (de exemplu, scalp).
PCR - reacție în lanț a polimerazei - detectează în țesuturile pacienților cu borelioză transmisă de căpușe, materialul genetic al Borrelia burgdorferi, care este absent la persoanele sănătoase. 
Aceasta este o metodă specifică și rapidă de diagnosticare a boreliozei transmise de căpușe. PCR vă permite să faceți un diagnostic precoce și să prescrieți un tratament adecvat, care ajută la prevenirea tranziției bolii la un stadiu persistent și a dezvoltării complicațiilor. În plus, PCR face posibilă monitorizarea eficacității tratamentului - un rezultat pozitiv înseamnă prezența unui agent patogen și necesitatea de a continua să luați medicamente sau de a-l ajusta.
Preluarea materialului direct din organul afectat face posibilă stabilirea rolului Borrelia într-o anumită boală. 
Așadar, de exemplu, unii pacienți cu borelioză transmisă de căpușe dezvoltă leziuni articulare - artrită - de natură autoimună, în timp ce agentul patogen este absent în lichidul articular, ceea ce necesită o abordare diferită a tratamentului față de artrita infecțioasă cauzată de borelioză. În cele din urmă, PCR, ca studiu care vizează detectarea agentului patogen în organul afectat,  permite diagnosticarea corectă și să prescrierea unui tratament corespunzător, într-o situație în care, pe fondul boreliozei transmise de căpușe, s-a dezvoltat o altă boală care nu este asociată cu aceasta.


call close
Începe primăvara cu noi! Începând cu data de 1 Martie, în toate filialele Invitro Diagnostics primiți Mărțișoare și Vouchere pentru a beneficia de 10% reducere la analize medicale.