Căpşună, F44

230 leiALS006

Alergiile alimentare reprezintă o reacţie anormală a organismului declanșată de expunerea la substanțe comune, prezente în mod obișnuit în mediul înconjurător, bine tolerate de persoanele fără predispozitție  la dezvoltarea bolilor alergice  și percepute ca alergene de persoanele susceptibile. Dacă o persoană este alergică, la căpşuni, după consum, organismul nostru va declanşa o producţie de anticorpi IgE şi histamină, care la rândul lor produc o serie de simptome în organism. De obicei, alergiile alimentare apar la 1-2 ore de la ingerarea alimentului.  

O reacţie alergică la căpşuni se poate manifesta în mai multe feluri. Cele mai întâlnite simptome la alergia la căpşuni sunt cele orale, manifestate prin senzaţie de mâncărime şi furnicături în interiorul sau în jurul gurii. Mai pot exista umflături la nivelul limbii şi gâtului, în acest caz reacţia fiind mai serioasă, deoarece umflarea gâtului poate duce la închiderea căilor aeriene şi, deci, la asfixiere. Simptomele la nivelul pielii pot consta în: înroşirea pielii, urticarie, mâncărimi sau erupţie cutanată generalizată. Mai este posibilă umflarea mâinilor, a degetelor sau a feţei. La copiii mici se manifestă de obicei prin înfundarea nasului sau mâncărimi ale ochilor. Simptome gastrointestinale pot fi vărsăturile, greaţa, diareea, durerile abdominale. Cât despre simptomele respiratorii, acestea pot consta în respiraţie grea sau şuierătoare. Se poate ajunge în cazurile grave la scăderea tensiunii arteriale, sau pierderea cunoştinţei. Acestea fiind semne de şoc anafilactic, impun transportul într-o unitate de urgenţă.

Diagnosticul de alergie la căpşuni este pus prin intermediul unui test de sânge, care are rolul  de a depista prezența anticorpilor Imunoglobulinei E, la căpșuni. Odată diagnosticaţi cu alergie la căpşuni, persoanele alergice ar trebui să evite atât fructul în stare naturală, cât şi alimentele care îl conţin, cum ar fi, de exemplu, ciocolata cu căpşuni, iaurtul cu căpşuni etc.

Citește mai mult

Sânge 

Siemens Immulite 2000 XPI

Pregatirea

Pregătirea

  • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 8 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.
  • Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), în ajun, evitați consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate și alcool.
  • Amânați colectarea analizei imediat după investigații paraclinice (rentghen, TC, RMN) și proceduri fizioterapeutice. Acestea pot influența rezultatele testului.

Alte indicații

  • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

Siemens Immulite 2000 XPI
Sistem compact de imunologie, total automat tip "random access"

EquipmentUtilizare reagenți dedicați de la producător – sistem închis / Siemens Germany. Viteză de procesare investigații – 200 teste pe oră. Un meniu extins de investigații (97 teste de rutină, peste 400 alergeni).
EquipmentDetectie de cheag / fibra. Parametri de performanță avansați (sensibilitate, specificitate, precizie și acuratețe foarte înalte). Monitorizarea automata a reactivilor, consumabilelor si reziduurilor.
EquipmentProgram de autodiagnosticare. Interfata cu LIS – programare și scanare automată. Transmitere date bi-direcțional.