Alergiile alimentare reprezintă o reacţie anormală a organismului declanșată de expunerea la substanțe comune, prezente în mod obișnuit în mediul înconjurător, bine tolerate de persoanele fără predispozitție la dezvoltarea bolilor alergice și percepute ca alergene de persoanele susceptibile. Dacă o persoană este alergică, la căpşuni, după consum, organismul nostru va declanşa o producţie de anticorpi IgE şi histamină, care la rândul lor produc o serie de simptome în organism. De obicei, alergiile alimentare apar la 1-2 ore de la ingerarea alimentului.
O reacţie alergică la căpşuni se poate manifesta în mai multe feluri. Cele mai întâlnite simptome la alergia la căpşuni sunt cele orale, manifestate prin senzaţie de mâncărime şi furnicături în interiorul sau în jurul gurii. Mai pot exista umflături la nivelul limbii şi gâtului, în acest caz reacţia fiind mai serioasă, deoarece umflarea gâtului poate duce la închiderea căilor aeriene şi, deci, la asfixiere. Simptomele la nivelul pielii pot consta în: înroşirea pielii, urticarie, mâncărimi sau erupţie cutanată generalizată. Mai este posibilă umflarea mâinilor, a degetelor sau a feţei. La copiii mici se manifestă de obicei prin înfundarea nasului sau mâncărimi ale ochilor. Simptome gastrointestinale pot fi vărsăturile, greaţa, diareea, durerile abdominale. Cât despre simptomele respiratorii, acestea pot consta în respiraţie grea sau şuierătoare. Se poate ajunge în cazurile grave la scăderea tensiunii arteriale, sau pierderea cunoştinţei. Acestea fiind semne de şoc anafilactic, impun transportul într-o unitate de urgenţă.
Diagnosticul de alergie la căpşuni este pus prin intermediul unui test de sânge, care are rolul de a depista prezența anticorpilor Imunoglobulinei E, la căpșuni. Odată diagnosticaţi cu alergie la căpşuni, persoanele alergice ar trebui să evite atât fructul în stare naturală, cât şi alimentele care îl conţin, cum ar fi, de exemplu, ciocolata cu căpşuni, iaurtul cu căpşuni etc.
Sânge
Siemens Immulite 2000 XPI
Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.