Insuficienţa ovariană primară reprezintă o pierdere a funcţiei normale a ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani, mai exact incapacitatea de a produce cantităţi normale de hormon estrogen sau de a elibera regulat ouăle. Ca urmare, acest lucru duce de cele mai multe ori la infertilitate. Insuficienţa ovariană primară este uneori menţionată ca menopauză prematură, dar cele două condiţii nu sunt aceleaşi. Femeile cu insuficienţa ovariană premară pot avea perioade neregulate sau ocazionale timp de ani de zile şi totuşi pot rămâne însărcinate. Femeile cu menopauză prematură nu pot concepe un copil. Restaurarea nivelurilor de estrogen la femeile cu insuficienţa ovariană primară ajută la prevenirea unor complicaţii, cum ar fi osteoporoza, care apar ca urmare a scăderii estrogenului.
Cauzele insuficienţei ovariene
La femeile cu funcţie ovariană normală, glanda pituitară eliberează anumiţi hormoni în timpul ciclului menstrual, ceea ce determină un număr mic de foliculi care conţin ovule. De obicei, unul sau două folicule - nişte săculeţe umplute cu lichid - ajung la maturitate în fiecare lună. Când foliculul se maturizează, se deschide, eliberând un ou. Oul intră în tubul uterin unde o celulă de spermă îl poate fertiliza, rezultând astfel sarcina. Eşecul ovarian precoce rezultă din pierderea ouălor (ovocite). Acest lucru se poate întâmpla din următoarele cauze:
Defectele cromozomiale. Anumite tulburări genetice sunt asociate cu insuficienţa ovariană premimara, cum ar fi sindromul mozaic Turner - în care o femeie are doar un cromozom normal X şi un al doilea cromozom X modificat - şi sindromul fragil X - în care cromozomii X sunt fragili şi se rup;
Toxinele. Chimioterapia şi radioterapia sunt cele mai frecvente cauze ale insuficienţei ovariene induse de toxine. Aceste terapii pot deteriora materialul genetic din celule. Alte toxine, cum ar fi fumul de ţigară, substanţele chimice, pesticidele şi viruşii, pot accelera insuficienţa ovariană;
Un răspuns al sistemului imun la ţesutul ovarian (boala autoimună) în această formă rară, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva ţesutului ovarian, dăunând foliculilor care conţin ovule. Este posibil să apară insuficienţa ovariană prematură şi dacă nu există defecte cromozomiale cunoscute, expunere la toxine sau boli autoimune. Medicul dumneavoastră ar putea recomanda teste suplimentare pentru a găsi cauza, dar în cele mai multe cazuri aceasta rămâne necunoscută (idiopatică).
Factori de risc pentru insuficienţa ovariană
Factorii care cresc riscul de apariţie a insuficienţei ovariene premature includ:
Simptome
Semnele si simptomele insuficienţei ovariene primare sunt similare cu cele ale trecerii la menopauză şi sunt tipice deficienţei estrogenice. Acestea includ:
Prevenţie
Pentru a vă proteja de această afecţiune sunt foarte importante următoarele sfaturi:
Metoda- PCR + analiza de fragmente
Sânge
Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.
Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.