BRCA1, BRCA2, CHEK2

2 300 leiTG29

CANCERUL MAMAR este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, reprezentând aproximativ 25% din totalul cancerele noi depistate într-un an.
Statisticile arată că o femeie din 8 va dezvolta cancer mamar invaziv pe parcursul vieții. Deși este mai puțin frecvent, cel mai periculos cancer ginecologic este  CANCERUL OVARIAN, majoritatea pacientelor fiind diagnosticate în stadii avansate.
Aproximativ 20-30 % din cazurile de cancer mamar și aproximativ 27% din cazurile de cancer ovarian sunt dezvoltate de persoane ce prezintă mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2
TESTAREA GENETICĂ este extrem de importantă pentru identificarea purtătorilor acestor mutații în vederea depistării cât mai precoce a acestor afecțiuni și instituirea tratamentului corespunzător.

 • Cancerul mamar și ovarian reprezintă o afecțiune genetică moștenită. Acest lucru înseamnă că riscul de cancer este trecut de la o generație la următoarea într-o familie;
 • Genele din familia BRCA reprezintă categoria BReast Cancer. Alte gene mai puțin frecvente sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerelor de sân și a altor tipuri de cancer, cum ar fi mutațiile în genele de supresie TP53, PTEN, CDH1, ATM, CHEK2 sau PALB2;
 •  Testele genetice includ acum multe dintre aceste gene într-un singur test panou de gene;
 • O mutație fie în BRCA1, fie în BRCA2 conferă femeii un risc înnalt de a dezvolta cancer de sân și/sau ovare;
 • Bărbații cu aceste mutații genetice au, de asemenea, un risc crescut de cancer mamar și cancer de prostată. Există o ușoară creștere a riscului de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic și melanomul, printre purtătorii mutațiilor BRCA1 sau BRCA2;
 •  Nu toate familiile cu multiple cazuri de cancer mamar și ovarian au mutații în BRCA1 sau BRCA.

Mutațiile genei CHEK2 aparțin clasei II de mutații ale genelor implicate în replicarea, transcripția, recombinarea și repararea ADN-ului. Gena dată, codifică o varietate de enzime (de exemplu polimeraze, elicaze, topoizomeraze etc.) și proteine ​​care reglează ciclul celular. Defectele din astfel de gene duc la instabilitate cromozomială și, în consecință, pot provoca diverse maladii oncologice.

Semnificația clinică pentru detectarea mutațiilor în gena CHEK2 este la fel de mare ca și cea a genelor BRCA1 și BRCA2, mai ales în cazurile familiale de cancer. O serie de mutații în această genă sunt recomandate ca test de linia a doua atunci când primim un rezultat negativ pentru mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2. În plus, sunt descrise o serie de sindroame ereditare, a căror caracteristică principală este o predispoziție la instabilitatea cromozomială. Pentru unele dintre aceste sindroame, s-a demonstrat asocierea cu forma heterozigotă a mutațiilor genei CHEK2.

Gena CHEK2 (din engleză: Сell cycle checkpoint kinase 2) codifică sinteza reglatorului proteic ​​al punctului de control al ciclului celular 2, care este implicat în repararea ADN și controlul proceselor de diviziune celulară. Produsul acestei gene este o protein-kinază și este sintetizat ca răspuns la deteriorarea unei molecule de ADN. Mecanismul de acțiune este de a bloca ciclul celular în faza G1 sau de a începe procesul de apoptoză, în timp ce transformarea malignă a celulelor este suprimată. Mutațiile genei CHEK2 au ca rezultat expresia unei proteine ​​scurtate defecte și sunt asociate cu apariția diferitelor forme ereditare de neoplasme maligne. Există 3 mutații semnificative în gena CHEK2: 1100delC, IVS2 + 1G> A și 470T> C (Ile157Thr).

Mutația 1100delC în gena CHEK2 este frecventă în multe țări. Frecvența alelei mutante este de 1,1-1,4% în populația europeană. S-a demonstrat că mutația 1100delC este asociată cu cancerul de sân. Conform unui studiu la scară largă realizat de International Breast Cancer Case-Control Consortium, care include peste 10.000 de pacienți cu cancer de sân și 9.000 de femei sănătoase din cinci țări, raportul de risc pentru purtătorii mutației 1100delC în gena CHEK2 a fost de 2,34. Pe lângă o asociere clară cu dezvoltarea cancerului de sân, s-a demonstrat că mutația 1100delC este asociată cu cancerul de prostată.

Mutația IVS2 + 1G>A genei CHEK2 este mai rară în comparație cu mutația 1100delC și duce la formarea unei proteine ​​nefuncționale asociată cu apariția patologiei oncologice de localizare diversă, în principal – cancerul mamar. Este mai frecventă în rândul locuitorilor din Europa de Est și America de Nord. Într-un mare eșantion din populația est-europeană (aproximativ 2000 de pacienți), a fost stabilită o asociere clară a mutației IVS2 + 1G>A cu dezvoltarea cancerului de prostată.

Mutația missense 470T> C (Ile157Thr) din gena CHEK2 este asociată cu sindromul Lee - Fraumeni, cancerul mamar și de prostată, cancer colorectal, atât sporadic, cât și familial. Această mutație este mai frecventă în populație decât mutațiile 1100delC și IVS2 + 1G> A (cu o frecvență de 4-5%). Înlocuirea aminoacidului izoleucină cu treonină duce la scăderea activității funcționale a proteinei. În plus, proteina mutantă formează dimeri cu proteina normală, reducând astfel activitatea acesteia. În medie, prezența mutației Ile157Thr în gena CHEK2 crește riscul de cancer la sân într-o măsură mai mică decât alte mutații ale genei CHEK2.

Indicații pentru testarea genetică:

 • istoric familial (cancer de sân, cancer de prostată sau cancer colorectal în prima linie de rudenie);
 • o rudă sau mai multe cu același tip de cancer;
 • boli proliferative atipice ale glandei mamare;
 • tumori primare multiple în același organ;
 • tumori primare multiple în diferite organe;
 • tumori primare multiple în organele pereche;
 • multifocal în cadrul unui organ;
 • manifestarea tumorii la o vârstă fragedă;
 • două rude sau mai multe cu forme rare de cancer;
 • două rude sau mai multe cu o tumoră legată de cancerul familiei;
 • trei rude sau mai multe în două generații cu tumori de aceeași localizare;
 • rezultatul testului negativ pentru mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.
Citește mai mult

PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.

Sânge

DTlite Real-Time DNA-Technology

Pregatirea

Pregătirea

 • Proba se prelevează pe nemâncate. Ultimul consum alimentar trebuie să fie cu cel puțin de 2-3 ore înainte de a vă prezenta la recoltarea analizei.

Alte indicații

 • Prelevarea sângelui se achită suplimentar.

Result

Rezultatul

Laboratorul medical Invitro Diagnostics oferă unul din cele mai detaliate Rapoarte de analize medicale din Republica Moldova. Raportul de analize medicale oferit conține mulți indici și parametri, valori de referință și variabile în dependență de profilul pacientului (vârstă, sex, unități de măsură, metoda utilizată și alte informații medicale specifice).

Pentru interpretarea rezultatelor analizelor, pacientul trebuie să apeleze obligatoriu la medicul curant care-i cunoaște antecedentele, rezultatele fiind doar o etapă în stabilirea diagnosticului.


Echipament utilizat

Echipament utilizat

DTlite Real-Time DNA-Technology
Amplificator automat. Oferă amplificare optimă și controlabilă în timp real

EquipmentMetoda - PCR RT/ reacția de polimerizare în lanț în timp-real.
EquipmentAmplificator într-o versiune compactă cu detecție în timp real DT-Lite produs de compania "DNK-Technology" este un sistem universal, modern, de înaltă tehnologie.
EquipmentPentru toate rezultatele, este disponibilă și o stare de procesare, care poate fi validată, tipărită sau transferată în LIS (sistemul de informații de laborator).

Analize conexe recomandate

Pentru a primi o imagine mai completă referitor la starea de sănătate a pacienților adesea medicii au nevoie să investigheze valorile mai multor parametri și inclusiv relațiile dintre ei, de aceea Invitro Diagnostics recomandă efectuarea următoarelor analize conexe.

CH631 zi210 lei

CA-125 este o glicoproteină cu masă moleculară mare, care se găsește pe celulele tumorale ale epiteliului ovarian și, de asemenea, normală în celulele endometrului, peritoneumului, pleurei, pericardului și testiculelor. Prezența acestei glicoproteine ​​în sânge la concentrații foarte mari indică o transformare oncologică a ovarelor și, mai rar, a altor organe și țesuturi (endometrium, intestin gros, plămân, lapte, pancreas). CA 125 este o proteină prezentă pe suprafața majorității celulelor unei tumori ovariene canceroase. O creștere semnificativă a concentrației de CA 125 indică cancerul ovarian. Această analiză este uneori prescrisă pacienților cu predispoziție ereditară la cancer ovarian

CH641 zi210 lei

CA 15-3 este o glicoproteină transmembranară a cărei sinteză este codificată de gena MUC1. Principala utilitate a determinării acestui marker este monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei bolii în cancerul mamar. CA 15-3 este util pentru depistarea precoce a recurenţei tumorale la pacienţi trataţi anterior pentru carcinom mamar stadiile II şi III, fără semne clinice de activitate a bolii; nivelurile crescute de CA 15-3 la un pacient cu neoplasm mamar indică cu mare probabilitate prezenţa metastazelor;  determinarea combinata de CA 15-3 şi CEA poate creşte sensibilitatea detecţiei recurenţei tumorale; determinările seriate pot fi utile în detectarea precoce a metastazelor osoase şi hepatice.

CH591 zi520 lei

Proteina epididimală umană 4 (HE4) a fost identificată iniţial în celulele epiteliale ale epididimului distal uman. Are o exprimare slabă la nivelul epiteliului căilor respiratorii şi a tractului reproducător (inclusiv ovarul), fiind prezentă însă în cazul cancerului ovarian. HE4 are o mare sensibilitate pentru detectarea cancerului ovarian, în special în stadiul I, asimptomatic. În combinaţie cu CA 125, poate fi util în stabilirea naturii benigne sau maligne a unei mase tumorale pelvine. De asemenea, testul este utilizat în monitorizarea recurențelor și a evoluţiei cancerului ovarian epitelial.

TG107 zile2 000 lei

CANCERUL MAMAR este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, reprezentând aproximativ 25% din totalul cancerele noi depistate într-un an.
Statisticile arată că o femeie din 8 va dezvolta cancer mamar invaziv pe parcursul vieții. Deși este mai puțin frecvent, cel mai periculos cancer ginecologic este  CANCERUL OVARIAN, majoritatea pacientelor fiind diagnosticate în stadii avansate.
Aproximativ 20-30 % din cazurile de cancer mamar și aproximativ 27% din cazurile de cancer ovarian sunt dezvoltate de persoane ce prezintă mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2
TESTAREA GENETICĂ este extrem de importantă pentru identificarea purtătorilor acestor mutații în vederea depistării cât mai precoce a acestor afecțiuni și instituirea tratamentului corespunzător.

 • Cancerul mamar și ovarian reprezintă o afecțiune genetică moștenită. Acest lucru înseamnă că riscul de cancer este trecut de la o generație la următoarea într-o familie;
 • Genele din familia BRCA reprezintă categoria BReast Cancer. Alte gene mai puțin frecvente sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerelor de sân și a altor tipuri de cancer, cum ar fi mutațiile în genele de supresie TP53, PTEN, CDH1, ATM, CHEK2 sau PALB2;
 •  Testele genetice includ acum multe dintre aceste gene într-un singur test panou de gene;
 • O mutație fie în BRCA1, fie în BRCA2 conferă femeii un risc înnalt de a dezvolta cancer de sân și/sau ovare;
 • Bărbații cu aceste mutații genetice au, de asemenea, un risc crescut de cancer mamar și cancer de prostată. Există o ușoară creștere a riscului de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic și melanomul, printre purtătorii mutațiilor BRCA1 sau BRCA2;
 •  Nu toate familiile cu multiple cazuri de cancer mamar și ovarian au mutații în BRCA1 sau BRCA.

INDICAȚII DE TESTARE:
✔femei cu cancer mamar, ovarian, peritoneal primar sau de trompa uterina, depistat înainte de 40 ani, pentru a determina geneza cancerului și de a întreprinde masuri de prevenție pentru rudele de gradul 1,
✔femei ce au rude de grad 1 și 2 cu cancer mamar, ovarian, peritoneal primar sau de trompa uterina,
✔femei cu rude pe linia maternă cu cancer mamar bilateral,
✔femei cu o rudă bărbat cu cancer mamar.