Următorii pași

Salută primăvara alături de Rețeaua de Sănătate Invitro Diagnostics!

Coșul meu

Notificare

Serviciul necesită

Adăugați servicii

BRCA1, BRCA2, CHEK2

2400 MDL

CANCERUL MAMAR este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, reprezentând aproximativ 25% din totalul cancerele noi depistate într-un an.
Statisticile arată că o femeie din 8 va dezvolta cancer mamar invaziv pe parcursul vieții. Deși este mai puțin frecvent, cel mai periculos cancer ginecologic este  CANCERUL OVARIAN, majoritatea pacientelor fiind diagnosticate în stadii avansate.
Aproximativ 20-30 % din cazurile de cancer mamar și aproximativ 27% din cazurile de cancer ovarian sunt dezvoltate de persoane ce prezintă mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2
TESTAREA GENETICĂ este extrem de importantă pentru identificarea purtătorilor acestor mutații în vederea depistării cât mai precoce a acestor afecțiuni și instituirea tratamentului corespunzător.

  • Cancerul mamar și ovarian reprezintă o afecțiune genetică moștenită. Acest lucru înseamnă că riscul de cancer este trecut de la o generație la următoarea într-o familie;
  • Genele din familia BRCA reprezintă categoria BReast Cancer. Alte gene mai puțin frecvente sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerelor de sân și a altor tipuri de cancer, cum ar fi mutațiile în genele de supresie TP53, PTEN, CDH1, ATM, CHEK2 sau PALB2;
  •  Testele genetice includ acum multe dintre aceste gene într-un singur test panou de gene;
  • O mutație fie în BRCA1, fie în BRCA2 conferă femeii un risc înnalt de a dezvolta cancer de sân și/sau ovare;
  • Bărbații cu aceste mutații genetice au, de asemenea, un risc crescut de cancer mamar și cancer de prostată. Există o ușoară creștere a riscului de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic și melanomul, printre purtătorii mutațiilor BRCA1 sau BRCA2;
  •  Nu toate familiile cu multiple cazuri de cancer mamar și ovarian au mutații în BRCA1 sau BRCA.

Mutațiile genei CHEK2 aparțin clasei II de mutații ale genelor implicate în replicarea, transcripția, recombinarea și repararea ADN-ului. Gena dată, codifică o varietate de enzime (de exemplu polimeraze, elicaze, topoizomeraze etc.) și proteine ​​care reglează ciclul celular. Defectele din astfel de gene duc la instabilitate cromozomială și, în consecință, pot provoca diverse maladii oncologice.

Semnificația clinică pentru detectarea mutațiilor în gena CHEK2 este la fel de mare ca și cea a genelor BRCA1 și BRCA2, mai ales în cazurile familiale de cancer. O serie de mutații în această genă sunt recomandate ca test de linia a doua atunci când primim un rezultat negativ pentru mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2. În plus, sunt descrise o serie de sindroame ereditare, a căror caracteristică principală este o predispoziție la instabilitatea cromozomială. Pentru unele dintre aceste sindroame, s-a demonstrat asocierea cu forma heterozigotă a mutațiilor genei CHEK2.

Gena CHEK2 (din engleză: Сell cycle checkpoint kinase 2) codifică sinteza reglatorului proteic ​​al punctului de control al ciclului celular 2, care este implicat în repararea ADN și controlul proceselor de diviziune celulară. Produsul acestei gene este o protein-kinază și este sintetizat ca răspuns la deteriorarea unei molecule de ADN. Mecanismul de acțiune este de a bloca ciclul celular în faza G1 sau de a începe procesul de apoptoză, în timp ce transformarea malignă a celulelor este suprimată. Mutațiile genei CHEK2 au ca rezultat expresia unei proteine ​​scurtate defecte și sunt asociate cu apariția diferitelor forme ereditare de neoplasme maligne. Există 3 mutații semnificative în gena CHEK2: 1100delC, IVS2 + 1G> A și 470T> C (Ile157Thr).

Mutația 1100delC în gena CHEK2 este frecventă în multe țări. Frecvența alelei mutante este de 1,1-1,4% în populația europeană. S-a demonstrat că mutația 1100delC este asociată cu cancerul de sân. Conform unui studiu la scară largă realizat de International Breast Cancer Case-Control Consortium, care include peste 10.000 de pacienți cu cancer de sân și 9.000 de femei sănătoase din cinci țări, raportul de risc pentru purtătorii mutației 1100delC în gena CHEK2 a fost de 2,34. Pe lângă o asociere clară cu dezvoltarea cancerului de sân, s-a demonstrat că mutația 1100delC este asociată cu cancerul de prostată.

Mutația IVS2 + 1G>A genei CHEK2 este mai rară în comparație cu mutația 1100delC și duce la formarea unei proteine ​​nefuncționale asociată cu apariția patologiei oncologice de localizare diversă, în principal – cancerul mamar. Este mai frecventă în rândul locuitorilor din Europa de Est și America de Nord. Într-un mare eșantion din populația est-europeană (aproximativ 2000 de pacienți), a fost stabilită o asociere clară a mutației IVS2 + 1G>A cu dezvoltarea cancerului de prostată.

Mutația missense 470T> C (Ile157Thr) din gena CHEK2 este asociată cu sindromul Lee - Fraumeni, cancerul mamar și de prostată, cancer colorectal, atât sporadic, cât și familial. Această mutație este mai frecventă în populație decât mutațiile 1100delC și IVS2 + 1G> A (cu o frecvență de 4-5%). Înlocuirea aminoacidului izoleucină cu treonină duce la scăderea activității funcționale a proteinei. În plus, proteina mutantă formează dimeri cu proteina normală, reducând astfel activitatea acesteia. În medie, prezența mutației Ile157Thr în gena CHEK2 crește riscul de cancer la sân într-o măsură mai mică decât alte mutații ale genei CHEK2.

Indicații pentru testarea genetică:

  • istoric familial (cancer de sân, cancer de prostată sau cancer colorectal în prima linie de rudenie);
  • o rudă sau mai multe cu același tip de cancer;
  • boli proliferative atipice ale glandei mamare;
  • tumori primare multiple în același organ;
  • tumori primare multiple în diferite organe;
  • tumori primare multiple în organele pereche;
  • multifocal în cadrul unui organ;
  • manifestarea tumorii la o vârstă fragedă;
  • două rude sau mai multe cu forme rare de cancer;
  • două rude sau mai multe cu o tumoră legată de cancerul familiei;
  • trei rude sau mai multe în două generații cu tumori de aceeași localizare;
  • rezultatul testului negativ pentru mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.

call close
Începe primăvara cu noi! Începând cu data de 1 Martie, în toate filialele Invitro Diagnostics primiți Mărțișoare și Vouchere pentru a beneficia de 10% reducere la analize medicale.